Jak wybrać talerze
Żaden klasyczny zestaw perkusyjny nie jest kompletny bez podstawowego zestawu talerzy, a ten może być dodatkowo wyposażony w cały szereg rozmaitych talerzy efektowych. Istnieją na przykład tzw. talerze marszowe lub talerze przeznaczone dla dużych orkiestr. Aby umożliwić Ci lepsze zorientowanie się i dokonanie właściwego wyboru, przygotowaliśmy dla Ciebie poradnik zakupowy Jak wybrać talerze.
RADA DLA POCZĄTKUJĄCYCH:
Początkujący perkusista, który wybiera swoje pierwsze talerze, szybko się zorientuje, że może wybierać spośród ogromnej ilości typów talerzy (i różnych wariantów). Talerze różnią się od siebie nie tylko typem, ale również użytymi materiałami i sposobem produkcji. Wybierając talerze, trzeba też zwrócić uwagę na ich grubość/masę oraz ich rozmiar (średnicę).
Do podstawowego zestawu talerzy do zestawu perkusyjnego zaliczamy następujące talerze: ride, crash, hi-hat. Ten podstawowy zestaw talerzy można w razie potrzeby uzupełnić talerzami efektowymi, takimi jak talerze typu china, splash czy bell. Wybór talerzy jest jednak znacznie szerszy, a na rynku można dostać też różne gotowe zestawy.
Dla lepszej orientacji: producenci podają średnice w calach, natomiast grubość/masę talerzy podają słownie: thin (cienki), medium (średnio gruby), heavy (gruby).
Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą w wyborze talerzy, chętnie posłużymy fachową radą. Możesz się z nami skontaktować: .
Sposób produkcji i stosowane stopy
Uzyskiwany dźwięk talerzy zależy przede wszystkim od jakości użytych stopów, sposobu produkcji instrumentu i, oczywiście, wymiarów i kształtu talerzy. Najstarszym producentem talerzy na świecie jest marka Zildjian, która opracowała swój tajny sposób produkcji najbardziej znanych talerzy już niewiarygodnie dawno temu, bo w 1623 r.
Talerze są produkowane następującymi sposobami:
• wytłaczanie maszynowe (najtańszy sposób),
• kucie mechaniczne,
• kucie ręczne (najdroższy sposób, ale zazwyczaj najwyższa jakość).
Do produkcji talerzy są najczęściej używane stopy miedzi i cyny (plus ewentualnie inne domieszki metali) oraz stopy z podstawą z miedzi i cynku. Należy przy tym pamiętać, że talerze z cynkiem są z reguły tańsze niż te z cyną. Należy jednak pamiętać, że bardzo ważny jest też wzajemny stosunek zawartości użytych metali w stopie (na przykład większa zawartość cyny przy mniejszej zawartości miedzi przeważnie oznacza wyższą jakość talerzy). Stosuje się jednak też inne typy stopów (na przykład nikiel i srebro).
Podstawowe typy talerzy
Talerze hi-hat należą do najbardziej rozpowszechnionych typów talerzy. Bez talerzy hi-hat nie obejdzie się żaden zestaw perkusyjny. Talerze hi-hat wyróżniają się tym, że tworzy je para poziomo umieszczonych talerzy, a górny talerz można obsługiwać za pomocą pedału (co zmienia rezonans talerzy). Dźwięk tych talerzy jest charakterystycznie przenikliwy i standardowo służy do nadawania tempa utworu. Najczęściej talerze hi-hat mają średnicę 14 cali.
Talerze crash również stanowią podstawową część klasycznych zestawów perkusyjnych. Znaczna część perkusistów nawet woli mieć w swoim zestawie perkusyjnym co najmniej dwa „crashe”. Talerze crash znajdują zastosowanie również w orkiestrach symfonicznych. Te talerze, jak wskazuje ich nazwa, mają ostry, silny i wyraźny dźwięk. Najczęściej talerze crash mają średnicę 16 cali.
Talerze typu ride znajdują się w niemal każdym klasycznym zestawie perkusyjnym. Służą głównie do utrzymywania tempa. Ten typ talerzy wyróżnia się wyraźnym, „brzęczącym” dźwiękiem i dłuższym sustainem (czasem trwania tonu – pogłosem). Najczęściej talerze ride mają średnicę 20 cali.
Talerze hi-hat, ride i crash tworzą podstawowy zestaw dla każdego perkusisty. Zestaw ten można według potrzeby uzupełnić całym szeregiem innych typów talerzy. Popularnym typem jest na przykład china za sprawą jego charakterystycznego, ostrego i „wybuchowego” dźwięku. Niektórzy perkusiści z kolei nie mogą się obejść bez talerzy splash, zaś inni preferują talerze bell itd. W niektórych zestawach perkusyjnych możemy zobaczyć zupełnie nietypowe i niezwykłe rodzaje talerzy. Możliwych kombinacji jest naprawdę wiele. Nie bój się eksperymentować i kombinować! :-)
Akcesoria
Nie zapomnij, że do talerzy będziesz potrzebować również niezbędnych akcesoriów, do których należą w szczególności statywy do talerzy. Mogą się też przydać środki czyszczące i emulsje ochronne. Uwaga: niektórych typów talerzy nie wolno czyścić tymi środkami, ponieważ ich naturalna powierzchnia może ulec zniszczeniu. Chodzi zwłaszcza o talerze typu dry, dark lub linię Zildjian Kerope.